Helse & sykdom

Veterinær

Det er viktig å alltid rådføre seg med veterinær ved sykdom eller skader, og denne siden skal ikke brukes som erstatning for veterinærhjelp. Reis alltid én gang for mye enn én gang for lite. Alle lidende dyr skal få tilsyn av veterinær og det er ditt ansvar som dyreeier å se til at dette blir opprettholdt. Er hamsteren tiltenkt barn under 18 år så faller ansvaret på foresatte. Det koster penger å ta dyr til veterinær.

Generell helse

Er du flink å stelle godt med hamsteren din er sannsynligheten stor for at den holder seg frisk og rask hele livet.

Eldre hamstere har lettere for å bli syke enn yngre hamstere. Immunforsvaret synker nemlig med alderen. Hamstere med kroniske sykdommer vil også ha nedsatt immunforsvar og større muligheter for å bli syke av andre ting itillegg. Noen hamstere har også dårligere immunforsvar i utgangspunktet, en medfødt defekt som ofte stammer fra ukritisk avl.

Her er en liste over hva du kan gjøre for å holde hamsteren din i god form:

 • Godt sammensatt basisfôr
 • Variert ferskmat hver dag
 • Stort bur
 • Tilstrekkelig med leker som aktiviserer både kropp og hode
 • En jevn romtemperatur på mellom 18 og 25 grader
 • Variert og lang utetid hver dag
 • Riktig og stødig håndtering

Det er ekstremt viktig å oppdage sykdom og skader tidlig. Når hamstere blir syke så går ofte sykdomsforløpet veldig raskt. Desto tidligere du oppdager sykdom desto bedre sjanser har hamsteren for å innhente seg. Det er dessverre slik at hamstere er små dyr som det er vanskelig å sette diagnose på, samt å behandle.

Hamstere er også gode byttedyr som er flinke til å skjule smerte, så det kan godt hende hamsteren har vært syk lenge før den viser symptomer på ubehag eller smerte. Hamstere som har veldig vondt endrer ofte atferd. Det er viktig å håndtere disse varsomt, da de kan finne på å bite selvom de aldri har bitt tidligere. Prøv å håndtere syke hamstere minst mulig, for å unngå å stresse den unødig.

Når hamsteren er syk og under behandling kan den ha godt av å stå på et stille rom uten så mange ytre impulser. Dette er spesielt viktig om du har flere hamstere i hus, og hvis den syke hamsteren har noe som potensielt kan smitte de andre hamsterne. Buret burde tilrettelegges, slik at det blir enklere for hamsteren å orientere seg i buret. Ta ut alle leker som aktiviserer hamsteren, spesielt løpehjul. Et stort og romslig sovehus med masse redemateriale er et trygt og godt sted å sove for en syk hamster. Mat og vann burde stå så nærme sovehuset som mulig, og ferskmat serveres «på senga» daglig.

Ukentlig helsesjekk

Å ha oversikt over hamsterens rutiner og levevaner kan hjelpe deg å oppdage sykdom tidligere. Hamstere er vanedyr som holder seg til sine daglige rutiner, og dette gjør det veldig tydelig dersom sykdom eller skader oppstår. Atferdsendring er i en viss grad normalt. For eksempel er det ikke uvanlig at hamsterne sover mer og endrer våkentiden sin til sent på kvelden ila. vinterhalvåret. Hamstere er mer og tidligere aktive på sommerhalvåret da dette er paringssesong. Brå og plutselig atferdsendring er derimot tegn på sykdom.

Å gi hamsteren din en ukentlig helsesjekk kan bidra til å holde oversikt over hamsterens generelle helse.

Da skal du se til at…

 • Pelsen er ren og spenstig:
  den skal ikke være fet, blass, hårløs, sår eller ha sorte prikker i seg.
 • Tennene er friske:
  se til at at alle tennene er på plass, at de er passe lange og gule, at de ikke er brune, hvite eller knekt.
 • Øynene er normale:
  se til at øyenene ikke er irriterte eller rennende, har gult puss eller områder med grått.
 • Ørene er rene:
  uten puss eller væske
 • Nesen er tørr:
  ikke rennende eller lager ulyder
 • Hamsteren er ren nedentil:
  hamsteren skal ikke ha løs mage eller lukte vondt nedentil, den skal også vaske seg selv uten problemer
 • Veie hamsteren jevnlig:
  bruk en kjøkkenvekt og skriv ned vektoversikten i en notatblokk 2-3 ganger i måneden.

Når du skal gjennomføre ukens helsesjekk må du holde hamsteren i et spesielt grep. Dette grepet kan hamsteren finne både skummelt og ubehagelig, så det er viktig at det går fort og smertefritt.

Legg hamsteren på rygg i den ene hånden, med tommelen i et fast (men ikke hardt) grep over øverste del av brystpartiet (nesten helt oppe ved halsen). Bruk den andre hånden til å støtte underkroppen (et større behov hos store hamstere) og til å undersøke hamsteren med. Du kan dra kinnposene forsiktig bakover for å sjekke tenner. For å sjekke hørsel kan du løfte hamsteren opp til munnen å lage en høy og lys skvise-lyd med tennene og leppene. Beveger ørene seg i takt med lyden betyr det at hamsteren reagerer på lyden, som er et tegn på at ørene fungerer normalt. Gjenta på andre øret.