Felles for alle artene er at de i naturen lager seg lange og dype underjordiske ganger, hvor de bygger seg store hi og har opptil flere rom og matlagre. På dagtid er det trygt under jorden for de verste rovdyrene, og selvom den domestisterte hamsteren ikke har noen naturlige rovdyr i sitt miljø er dette et godt rotet instinkt. På nattestid løper hamsteren mange mil, på leting etter mat og make, opptil flere ganger i døgnet.
Graving, løping og hamstring er derfor sterke innstinkter hos hamsteren, og det må legges til rette for når man holder dem i fangenskap – både i og utenfor hamsterburet.
Sjekkliste
Bur, med etasjer og leker
Ett eller flere sovehus, med redemateriale
Matskål, med mat
Drikkeflaske, med vann
Løpehjul
Løpegård, med leker
Toalett, med sand
Bunnstrø
Du gjør det klokt i å velge minst mulig plast i valg av utstyr, og mer treverk, metal, glass og keramikk. Materialer som puster og/eller som ikke lett kan veltes. Det eneste unntaket er løpehjulet, som burde være av plast eller treverk.
Anbefalte minstemål og maxmål
Minstemålene er satt som en veiledning, og NHK anbefaler alltid hamstereiere å velge større bur enn hva minstemålene tilsier!
Syrisk gullhamster
Kinesisk hamster
Roborovski dverghamster
Campbells Vinterhvit Hybrid dverghamster
Minstemål bunnareal bur
80×40 cm
70×40 cm
60×40 cm
60×40 cm
Maxmål fallhøyde
40 cm
30 cm
10 cm
20 cm
Minstemål løpehjul diameter
30 cm
25 cm
20 cm
20 cm
Minstemål løpegård
100×50 cm
90×40 cm
90×40 cm
90×40 cm
Maxmål sprinkelavstand
1,5 cm
1 cm
0 cm
1 cm
Minstemål sovehus
20×20 cm
20×15 cm
15×10 cm
15x15cm
Minstemål toalett
20×15 cm
15×15 cm
10×10 cm
10×10 cm
Fiksert mål løpehjul
28-33 cm
20-28cm
18 cm
20-25cm
Minstemål åpning
7 cm
6 cm
4 cm
5 cm
Målene er tatt utgangspunkt i ett individ pr. bur!
Av hensyn til hamsterens trivsel burde minstemål aldri underskrides
Av hensyn til hamsterens sikkerhet burde maxmål aldri overskrides.
Burstørrelse
Buret bør være stort! Jo større jo bedre!
Minstemålene oppgitt ovenfor er innermål og skal være ubrudt bunnareal. Alle etasjer og påbygg kommer itillegg. Ta gjerne med målebånd når du handler bur, og vær obs på at når du handler bur på nett er målene oppgitt som regel yttermål.
Syrisk gullhamster og Kinesisk hamster Syrisk hamster og kinesisk hamster er de artene som krever mest plass. Grunnflaten på buret skal måle 80x40cm for syrisk og 70×40 for kinesisk, og fallhøyden skal ikke være høyere enn 30cm for kinesisk og 40cm for syrisk. Begge artene er atletiske og robuste, og kan gjerne ha klatreleker, etasjer og hengekøyer som utfordrer dem fysisk og legger til rette for muskelbygging. Alle burtypene kan brukes til syrisk og kinesisk hamster, men som alle hamstere har de et stort behov for å grave. Velger du altså å gå for et gitterbur må plastbunnen være høy nok til å romme et tykt lag med bunnmateriale.
Vinterhvit og Campbells dverghamster Typisk for både Vinterhvit og Campbells er at de er små og bollete i kroppsformen. De har også meget dårlig syn, som gjør de til elendige klatrere. Derfor anbefales det å bruke helplastbur eller akvarium, gjerne med en gitterluke i front. Man må gjerne sette inn etasjer, hengekøyer og leker, men alltid ha i bakhodet at fallhøyden ikke skal være høyere enn 15cm. Grunnflaten på buret skal måle minimum 60x40cm, og du må plusse på 20cm om du skal holde de i par. Begge artene er flinke til å stelle pelsen, og setter stor pris på et romslig toalett i tillegg til sandbad. Fyll gjerne buret med flere sovesteder og tuneller, så de har flere kriker og kroker å gjemme seg i.
Roborovski Fordi roborovski er så liten kan den lett skvise seg igjennom de minste sprekker og gitteravstander. Derfor skal den alltid bo i et helplastbur eller akvarium, aldri i gitterbur. Roborovski hamstere elsker å klatre, men de er ikke spesielt flinke på det. Derfor er det viktig å legge til rette for et lavt bur med uten høye etasjer og leker, slik at fallhøyden ikke blir så stor. De setter heller stor pris på et stort bunnareale med masse plass til leker, tuneller og bunnstrø. De løper masse og kjempe raskt, og skal alltid ha tilgang på ett eller flere hjul. Minimum størrelse på grunnflaten i buret for et roborovskipar er 60×40, og man må plusse på 10cm for hver gang flokken øker med ett individ i antall. For at alle i flokken skal trives må de ha flere hjul, soveplasser og doer, slik at det ikke oppstår krangling.
Det er viktig at fallhøyden i buret ikke overskrider de anbefalte målene, slik at hamsteren ikke faller for høyt i buret og potensielt skader seg. Har du et høyt bur så kan løsningen være å lage til med etasjer som overlapper hverandre.
Burtype
Det finnes mange forskjellige typer bur å velge mellom. Det kan kjøpes fabrikklagde bur i feks. dyrebutikken eller på nett. Er du litt handy kan du lage til bur selv fra bunn, men også gjenbruke møbler, plastkasser og akvarium.
Plastkasse – Minimum 130l
Helplastbur
Gitterbur
Vitrineskap – Feks. Ikea Detolf
Akvarium
Terrarium
Gitterbur Gitterbur består av en overdel i gitter og en underdel i plast. Det har ofte én eller flere gitterluker, og det finnes de utgaver med rørsystem. Det er utrolig viktig å ha et romslig gitterbur! Er gitterburet for lite kan hamsteren bli stresset og understimulert. Det kan resultere i at hamsteren gnager på gitteret og i verste fall gnager seg vei ut igjennom plasten. Har du et høyt gitterbur er det viktig å lage til etasjer som overlapper hverandre, slik at fallhøyden ikke blir så stor. Eksempler på gode gitterbur er Ferplast Mary, Savic Hamster Sky Metro, Hamsterbur Alaska og Skyline Barney. Gitterbur er store og tunge bur, som kan være tungvint å rengjøre da det krever en del demontering og løfting. Gitterbur med mange deler koblet sammen med rør ser veldig morsomt ut, men man må forberede seg på en del rengjøring. Mulighetene er mange for hengeleker og andre morsomme ting som kan festes i gitteret.
Helplastbur Helplastbur er som navnet tilsier, et bur i plast! Det består av tre deler, to halvdeler i plast og en stor gitterluke i toppen. Utseendemessig er det flotte bur, som gir god innsikt til hamsteren og kommer i flere forskjellige farger. De er lette i vekt, samt lette å demontere for rengjøring. Her er det igjen meget viktig at buret er stort nok, spesielt for syriske og kinesiske hamstere, for det er ikke vanskelig for hamsteren å gnage seg vei igjennom festemekanismen på sidene eller ved hullet til vannflasken. Køyer og leker kan gjerne festes i gitteret, men pass på at det ikke blokkerer for ventilasjonen i buret. Eksempler på gode helplastbur er Ferplast Duna Fun Large og Savic Rody Cavia.
Akvarium, terrarium og vitrineskap Stilrene og rålekre bur, med god innsikt til hamsteren. Hvis du ønsker å gjøre hamsterburet til en del av stueinteriøret, er det et glassbur du bør gå for. Dette er store og tunge bur som ikke lar seg flyttes på, og må rengjøres der det står.
Plastkassebur Om man er bare litt fingernem kan man lage bur selv. Et superpopulært bur er plastkasser! Samla-kassene fra IKEA, spesielt den største på 130l er et stort og romslig bur. De er enkle å rengjøre, ved å simpelthen tømme innholdet i søpla og spyle det ned i dusjen. For ventilasjon kan man skjære ut en del av lokket og stripse fast netting med kabelstrips. Man kan også skjære ut en del av fronten og sette inn en luke. Hvis du vil gi hamsteren din ekstra stor plass kan du koble kassene sammen med rør. Kassene er rimelige, og det er gøy å lage dem til selv!
Hyllebur Har du flere hamstere kan det være en god idé å lage om en hyllereol til hamsterbur. Da kan du ha én hylle som ett bur, eller koble flere hyller sammen med rør. Med pleksiglass på skinner med låsmekanisme i front, for godt innsyn. Husk å ventilere godt! Skjær ut en stripe og erstatt den med netting, høyt og langs hele baksiden eller på begge kortsidene. Husk å sikre ventilasjon stripene med en metallkant, slik at hamsteren ikke gnager den istykker.
Løpehjul
Når du kjøper løpehjul er det viktig å sette seg inn i hvilke mål din hamsterart har behov for. Det finnes dessverre for mange for små og dårlige løpehjul på markedet, så du gjør både deg selv og hamsteren en tjeneste om du gjør godt forarbeid.
Et løpehjul skal være stort nok slik at hamsteren ikke løper med en kurvet rygg, da dette på sikt kan gi ryggskader og smerter.
Løpehjulet skal også være heldekkende, gjerne så flatt som mulig i løpebanen. Unngå løpehjul med små hull som tær og poteputer kan sette seg fast i.
Toalett
Toalett er veldig praktisk! Dette gjør rengjøringen mye lettere for deg, og du får en mer renslig og tilfreds hamster. Toalettet må fylles med sand, og skiftes etter behov – ca hver 3-7 dag, litt ettersom hvor flink hamsteren er til å bruke toalettet, og hvor stort toalettet er.
Toalettet bør være litt tungt slik at hamsteren ikke kan velte det. Glasskrukke, isboks eller annen matoppbevaring av plast eller glass gjør susen!
I toalettet bør du ha en type sand som ikke støver for mye og som ikke klumper seg. Samtidig kan det lønne seg å ha en sand som tar lukt og fukt. En klumpefri kattesand er å anbefale, men sandkasse-sand eller sand beregnet til hamster kan fungere godt også. Det kan være lurt å huske på at hamstere ikke skiller på dosand/toalett og badesand/badekar. Den vil sandbade og gjøre sitt fornødende i begge deler, så husk å skifte sanden ofte.
Sovehus
Sovehus finnes i mange former, fasonger, farger og størrelser. Keramikk, treverk eller papp er å anbefale. Treverk trekker til seg fuktighet og tiss, som kan lukte og skape uønskede bakterier om man ikke er flink til å rengjøre. Huset bør ha én eller to åpninger for luft.
Sovehuset skal være fylt med nok redemateriale, slik at hamsteren får plass til både redematerialet og seg selv. I sovehuset kan du legge inn dopapir (ufarget, uparfymert og ubleket), mykt høy eller papirbasert redemateriale beregnet til hamster.
Ikke under noen omstendigheter skal du benytte deg av hamstervatt, syntetisk eller såkalt naturlig vatt. Vatt kan surre seg rundt lemmer og stoppe blodtilførsel. Den kan også lage forstoppelse i tarmsystemet eller føre til kvelning dersom hamsteren forsøker å spise eller hamstre vatten.
Bunnstrø
Det bør ligge et 10-20cm tykt lag med bunnstrø i buret til en hver tid. Det er mange typer å velge i på markedet.
Vanlig sponstrø, finkuttet og grovkuttet
Hempstrø, lettstrø
Papirbaserte strø, feks. Carefresh
Allspon, trefliser av bøk, Millamore
TIPS! Hamstere elsker å grave, så miks gjerne flere typer strø!
OBS!
Enkelte pelstyper kan ha behov for et grovere kuttet strø, feks. allspon, trefliser av bøk.
Enkelte lyse og fine spontyper kan støve og skape problemer med luftveiene. Kjøp derfor alltid lys spon av god kvalitet, og la det gjerne lufte seg litt før du tar det i bruk.
Hamstereiere som er allergiske mot pelsdyr og reagerer på hamster, reagerer ofte på bunnstrøet fremfor hamsterens allergener uten å være klar over det. Da kan det være lurt å bytte til et papirbasert materiale for en periode, for å se om de allergiske reaksjonene avtar. Det samme gjelder om hamsteren skulle vise symptomer på allergi. Feks. rennende øyne og nese, samt nysing.
Leker
Leker for aktivisering er også veldig viktig å gjøre plass til i hamsterens bur. Om det så være leker til å gnage på eller å klatre i. Eksempler på gode ferdigkjøpte leker kan være tuneller, klatrestativ, broer, vipper og godisballer. Man kan også lage leker selv, og da er det bare fantasien som setter grenser. Ispinner, stener, kartonger, dorullkjerner, skolelim, lim av mel og vann, er alle trygge materialer å benytte seg av om man ønsker å lage leker selv. Det er også enkelt å sy hengekøyer og kosehuler med symaskin.
Rengjøring av buret
At alt av strø, mat og redemateriale skal helskiftes ukentlig er en gammel myte!
Dersom hamsteren bruker toalettet effektivt vil det være tilstrekkelig å skifte alt bunnstrø én gang i måneden. Dersom du atpåtil er nøye på å rense i buret ukentlig vil det være tilstrekkelig å skifte alt bunnstrø hver 6-8 uke, og da bør buret i sin helhet vaskes ned.
Toalettet og sovehuset bør vaskes og skiftes på én gang i uken. Annet utstyr som løpehjul og matskål vaskes etter behov.
Ved hverdagslig rengjøring bør man alltid vaske med varmt vann og skrubbe med en børste på de mest utsatte stedene. Det er ikke alltid nødvendig med såpe, men skal man bruke det bør man gå for grønnsåpe eller såpe beregnet for dyr som fåes på dyrebutikk. For å drepe de verste bakteriene kan man dyppe utstyr av treverk i kokende vann. For rengjøring av bur der det har ligget døde dyr lenger enn 12t, benyttes sterkere midler som feks. Virkon. Dersom det har ligget (smittsomme) syke dyr i buret burde plast og metall rengjøres med Virkon, og alt av treverk kastes.
Kjøp alltid ny vannflaske, matskål og do for hver hamster.
Plassering av buret
Buret skal alltid være plassert i en skygget del av huset. Det er samtidig viktig at det er vinduer i rommet, slik at hamsteren kan regulere døgnrytmen sin etter årstid. Den skal altså ha tilgang på naturlig lys, men likevel aldri stå i direkte sollys. La gjerne hamsteren stå i et rom hvor dere oppholder dere mye, så fremt det ikke er meget bråkete på dagtid når hamsteren sover. Kjøkken, stue eller soverom. Har dere andre dyr som kan være interessert i hamsteren bør den plasseres i et rom hvor det er muligheter for å lukke døren. Hamstere er naturlige byttedyr, og kan derfor lett bli stresset om en hund eller katt ofte står ved buret og kikker.
Utenfor buret
Hamstere er meget aktive dyr, og må få komme ut av buret hver kveld. Ikke bare for å løpe og forbrenne energi, men for å få nye inntrykk og bruke sansene sine. En hamster må få komme ut av buret 45 minutter hver kveld, men gjerne lenger og gjerne i flere omganger.
Innhegning En romslig, innholdsrik og rømningssikker innhegning er et must for alle hamstereiere. Dette kan løses med å kjøpe ballbinge i tekstil til barn, kuvertbrikker fra feks. IKEA som teipes sammen, eller sperre av deler av et rom, en gang eller et hjørne av en stue med lister og pleksiglassplater. Innhegningen må alltid være heldekkende, for at den skal være rømningssikker.
Hamstersikkert rom Har du kanskje et kott, en gang eller et bad med lite møbler, ingen kabler og sprekker? Da kan det bli et perfekt rom for hamsteren din å løpe, leke og utforske! Dobbeltsjekk og trippelsjekk at det ikke er ledninger som hamsteren kan få tak i og smake på. Noen er skikkelig gnagere og tester tennene sine på alt de kommer over, andre er ikke så interesserte. Ikke ta sjansen!
Løpeball I en løpeball er det begrenset hvor mye hamsteren får brukt sansene sine. Det er en fin måte å mosjonere på, men ettersom bevegelsesmulighetene er begrenset er det ikke en måte å tilfredstille hamsterens endeløse nysgjerrighet. Kun 20 minutter bør en hamster løpe i ball hver kveld, og det skal på ingen måte være en erstatning for fri utforskning.
Utendørs Mange ønsker å gi hamsteren sin en smak av den norske sommeren, og lurer på om det er forsvarlig å ta med hamsteren ut på plenen. Ja, det kan man gjerne gjøre, men… Hamsteren skal alltid holdes i skyggen, det skal være minimum 23 grader og helt vindstille. Den skal holdes i en innhegning, eller under overdelen av et gitterbur. Sjekk alltid plenen nøye, etter innsekter og fukt, så godt det lar seg gjøre.
Sele Ettersom det finnes så mange gode og enkle alternativer å aktivisere hamsteren utenfor buret, så er det ikke nødvendig å gå tur med hamsteren i sele. Det er også meget ubehagelig for hamsteren å ta den på og ha den på. Er du så heldig å få den på, vil hamsteren garantert prøve å komme seg ut av den og mest sannsynlig lykkes. De er smidige og kjappe, og det er ikke verdt verken risken eller pengene.
Funfacts!
- Det finnes ikke forskjellige hamsterraser eller hamstertyper, det finnes kun arter.
- I Norge har vi kun fem arter som er domestiserte, og NHK representerer dem alle. Syrisk gullhamster, Kinesisk hamster, Campbells dverghamster, Vinterhvit dverghamster og Roborovski dverghamster.
- Den rette betegnelsen å bruke når man snakker og skriver om hamster, er "en". Ordet “hamster” er et hankjønnsord, og ikke et intetkjønnsord. Altså er det korrekt å si “en hamster” og ukorrekt å si “et hamster”.
- Hamstere er ikke nattdyr - de er skumringsdyr! Dette innebærer at de ila. døgnet har sine mest aktive perioder ved solnedgang og soloppgang. Hamstere kan sove seg igjennom hele dagen! Med gode rutiner og håndtering kan hamstere i fangenskap utvikle en mer menneske-sosial døgnrytme.
- Den sene døgnrytmen har gjort at hamstere har utviklet meget dårlig syn. Til gjengjeld har de utviklet god hørsel og luktesans, og kan derfor være følsomme for høye lyder og lukter.