Min første hamster!

Hamster er et suverent familiedyr!

Hamstere har et rykte på seg å være det perfekte kjæledyret til barn, og mange voksne kan huske venner som hadde eller selv å ha hatt hamster som kjæledyr i barndommen. Kanskje fordi de lever kort, er billige i drift og krever relativt lite stell, sammenlignet med for eksempel hund og katt.

Norsk Hamsterklubb mener derimot at hamster, uansett art, heller burde være kjent som det perfekte familiedyret!

Hamstere er underholdende og koselige, uansett som du er 6 eller 66 år gammel.

Barn kan ha stor glede og god nytte av å ha kjæledyr i livet sitt! Det er en flott mulighet for barnet til å øve seg på å ta ansvar for et levende vesen som er helt avhengige av oss mennesker for å ha et godt liv. Barnet lærer også å respektere dyr og forstå seg på dyrenes atferd. Samt får barnet oppleve hvordan det er å miste noen dem er glade i. Sistnevnte poeng kan være både trist og leit, men vil være en god livserfaring å ha i ryggsekken til senere.

Du som foresatt har hovedansvar for hamsteren. Et barn under 16 år skal ikke ha eneansvar for en hamster, og jo yngre barnet er desto mindre kan du som voksen kreve at barnet skal bidra. Dette gjelder alt det praktiske (burskift, mat, vann, helsesjekk, veterinærbesøk), økonomiske (innkjøp av utstyr, veterinærkostnader), og det teoretiske (atferd, kroppsspråk og håndtering, og lære dette videre til de det måtte gjelde).

På vinterhalvåret kan en hamster våkne så sent som etter midnatt, og på sommerhalvåret kan hamsteren våkne før du rekker å komme deg hjem fra jobb eller skole. Det er derfor en reell sjanse for at barn i familien ikke får vært sammen med hamsteren på kveldstid i løpet av de mørkeste vintermånedene.

Gå alltid til anskaffelse av hamster som et ønsket familiedyr, og ikke som underholdning tiltenkt et barn som kanskje har mast etter sitt eget kjæledyr i det som for deg føles som mange evigheter.

Noen barn går fort lei ansvaret som medfølger å ha hamster som kjæledyr. Hvis hamsteren er ønsket av flere, eller i beste fall alle familiemedlemmene, unngår vi mange triste hamsterskjebner. Det er leit å utsette en hamster for omplassering og miljøskifte fordi et barn har gått lei. Det er enda mer leit om en hamster blir bortglemt i buret og ikke får tilstrekkelig med stell, tilsyn og utetid – igjen, fordi barnet har gått lei. Hvis hamsteren er til glede for hele familien, og ett av mange eller det eneste barnet går lei, da er det fortsatt andre familiemedlemmer som verdsetter tiden med og ansvaret for hamsteren.

Ansvaret

Det er et stort ansvar å ta på seg et dyr, selv om det bare lever noen få år. Du må ha plass til egnet bur og løpegård, tid hver kveld til å lufte hamsteren utenfor buret, et sted å ha den når du skal på ferie og økonomi til å ta den til veterinær ved behov.

 • Hamster som gaveidé?
  Hamsteren er et lite dyr, men samtidig er det ikke et mindre ansvar. Derfor burde ikke dyr gis i gave, verken til jul eller bursdag, uansett om det er til barn, venn eller kjæreste. Den eller de som skal være med å ha ansvar for hamsteren må få mulighet til å være med i hele prosessen – også anskaffelsesprosessen. Slik får de eierskap til hamsteren tidlig!
 • Plass
  Hva har du til rådighet av plass? Dverghamsterartene krever litt mindre plass og utstyr enn Syrisk gullhamster og Kinesisk hamster. I den store helheten er det snakk om marginale forskjeller, som kun vil ha betydning om du bor på veldig liten plass. Har du først funnet ut at du har plass til hamster der du bor så har det ikke mye å si hvilken art du velger. Leier du kan det være lurt å sjekke på forhånd om utleier tillater burdyr.
 • Tid
  Du må gjøre en vurdering på om du har tid til å stelle med hamsteren daglig. Hamsteren skal ha minimum 30 minutter (gjerne lenger) i fri løp (hamstersikkert rom eller rømningssikker løpegård) utenfor buret hver dag. Den skal også få tilbud om ferskmat daglig og gårsdagens ferskmat skal fjernes fra buret. Buret skal renses en gang i uken, og vaskes helt ned hver fjerde til åttende uke.
 • Kostnader
  Hamstere er kjæledyr som ikke er spesielt dyre å holde. De spiser ikke store mengder mat og buret skal ikke helskiftes mer enn hver fjerde til sjette uke. Det som koster mest penger er selve anskaffelsen av dyret. Innkjøp av utstyr og kjøpesummen av hamsteren.Bur trenger ikke koste mye, om du er litt fingernem og kan bygge noe selv av restmaterialer, billige møbler eller brukte akvarier fra nettannonser. Kanskje du kan finne et pent brukt bur eller et vitrineskap på nett. En stor plastkasse på 130+ liter gjør også susen, og med litt modifikasjoner kan man enkelt installere netting for ventilasjon. Tenker du derimot at du skal ha hamster i mange år fremover ønsker du kanskje å investere litt mer i buret. Da finnes det mange bur en får kjøpt i dyrebutikk eller nettbutikker, hvor prisen ligger på alt fra 600 til 2000kr. Les mer om hva NHK anbefaler av bur og utstyr her.I dyrebutikk koster en hamster alt fra 100 til 400kr. Hos oppdrettere ligger prisen på 200-450kr. Eldre dyr har oftere lavere pris, da mange dyrebutikker og oppdrettere prioriterer et godt pensjonisthjem fremfor kjøpesummen.Veterinærutgifter er den utgiftsposten som spiser mest av lommepengene. Dette er en helt nødvendig post. En konsultasjon hos veterinær koster det samme for hamster som det gjør for hund eller katt, da det går på veterinærens tid fremfor dyrets størrelse. Det kan være lurt å ha en sikkerhetsbuffer i bakhånd, på alt fra 1000 til 2500kr. Noen forsikringsselskaper tilbyr også forsikring på smådyr.
 • Feriepass
  Er du mye ute på reiser, eller planlegger en lang reise de neste to årene, kan det være lurt å avvente med å anskaffe seg hamster. Tar du noen uker i syden årlig burde du ha sikret deg en fast hamsterpasser (nabo, venner, familie, oppdretteren din eller profesjonelle dyrepassere) før du går til anskaffelse.
 • Valg av art
  Hvilken art du burde gå for avhenger av ønsker og preferanser. Du kan lese om artene her. På oppdretterlisten finner du liste over registrerte oppdrettere på de forskjellige artene. For spørsmål eller anbefalinger kan det være lurt å ta kontakt med en oppdretter som er godkjent på den arten du ønsker å vite mer om.
 • Valg av kjønn
  Det spiller ingen stor rolle om du går for en hunnhamster eller hannhamster. Lynne, atferd, aktivitetsnivå, temperament og personlighetstrekk skyldes i større grad art og linjer, enn det skyldes kjønn. Uansett art er hunner ofte litt mer opptatte av å bygge hi og lage seg store matlagre. Samt kan hunner ha lettere for å legge på seg i bredden. Det stemmer ikke at hannenes lukter mer enn hunnenes bur, eller at hannenes urin har en strammere lukt.Syrisk gullhamster; Langhårete hanner får ofte veldig lang pels. Hunner kan lukte fra kjønnsorganene når de har løpetid, hver fjerde dag.Campbells dverghamster; Hunner har lettere for å utvikle territoriell atferd. Hanner er enklere å holde i par eller små grupper.

Å reise med hamster

Unngå å utsette hamsteren din for unødvendig reising. Kan den være hjemme er det ofte best, men vil du ta den med på hytta noen dager eller få uker er det sjeldent et problem.

En frisk og sprek hamster kan fint takle å reise, og noen ganger er det helt nødvendig. Da vil du trenge et godt, solid og romslig reisebur. Det finnes flere typer på markedet, men du kan også lage reisebur av en plastboks. Reiseburet må være godt ventilert i toppen, være rømningssikkert og med muligheter for å låses. Unngå å bruke reisebur laget av treverk eller papp, ettersom hamsteren kan gnage seg et rømningshull om den kjeder seg på turen.

Ved korte turer på under én time tur/retur er det ikke nødvendig med vann. Skal dere derimot være på reise lenger enn én time burde hamsteren få en agurkbit for å holde seg hydrert.

Uavhengig av om du reiser med bil, tog eller buss skal reiseburet alltid stå støtt og uten muligheter for å trille avgårde eller få noe over seg. Det skal være en god romtemperatur (18-25 grader) der hamsteren står.

De fleste hamstere går i sovemodus når de er på tur, så prøv å ikke forstyrre hamsteren unødig under reisen. Ikke ta hamsteren ut av reiseburet med mindre det er helt nødvendig, og aldri ta hamsteren ut av reiseburet om bilen er i fart eller har åpne dører/vinduer.

Reiseburet skal være fylt med strø og redemateriale helt til topps, samt en håndfull av basisfôret. Vi fyller reiseburet med strø for å skape et stille, lunt, mykt og trygt sted for hamsteren å oppholde seg under turen. Unngå harde ting i reiseburet, som feks. sovehus, matskål og flaske, da hamsteren kan skade seg på disse dersom dere skulle være så uheldige å måtte bråbremse.

Syrisk
gullhamster
Kinesisk
hamster
Roborovski
dverghamster
Campbells
Vinterhvit
Hybrid
dverghamster
Anbefalte mål reisebur30×20 cm
eller
35×25 cm
30×20 cm20×15 cm
(ett individ)

30×20 cm
(inntil 3 individer)
20×15 cm
(ett individ)

30×20 cm
(inntil 3 individer)

Kjører du over landegrensa må du gjøre deg kjent med landets regler for å ta med seg dyr inn i landet, samt hva som gjelder i Norge når du skal hjem igjen. Mattilsynet endrer stadig reglene, så sjekk alltid for hver tur du tar!

Miljøskiftet

Når du får hjem hamsteren vil den ha godt av fred og ro før du introduserer deg selv skikkelig. Uansett om du har en uredd hamsterunge fra oppdretter eller en ung usikker voksen hamster fra grossist, så er det et stort miljøskifte for hamsteren å flytte til nytt hjem. Den vil ha behov for å ta inn alle inntrykkene det nye hjemmet fører med seg; det nye buret, lyder og lukter fra hjemmet, menneskestemmer og aktiviteten i huset. Derfor er det også aller best om buret står et sted hvor det hender ting. Du skal ikke tenke at du burde skjerme hamsteren for hverdagslige lyder, lukter og bevegelser i huset, med mindre du har en utpreget usikker og høysensitiv hamster.

Hamster uansett alderAntall døgn
fra hjemmemiljø som viser tydelige tegn på å være trygg og nysgjerrig:1-2
fra hjemmemiljø som viser tydelige tegn på usikkerhet:2-3
Hamster uansett alder fra grossist som viser tydelige tegn på å være trygg og nysgjerrig:3-4
Hamster uansett alder fra grossist som viser tydelige tegn på usikkerhet:5-6
Hamster uansett alder og opphav som viser tydelige tegn på redsel og ubehag:7-14

Generell forsvarlig håndtering

Hamstere, uansett art, er små og skjøre dyr. Det er like viktig å håndtere de varsomt som det er å håndtere de stødig.

En usikker handler (personen som håndterer hamsteren) vil gjøre hamsteren usikker. Det er derfor viktig at håndteringen er bestemt og at hendene er stødige. Hamsteren kjenner det i hele kroppen dersom handleren skjelver litt i hånda. Noen hamstere lar seg påvirke av dette mer enn andre. Hamstere som er mer utsatt for å bli usikre er hamsterunger, unge hamstere som har blitt lite håndtert, syke hamstere og hamstere som tidligere har hatt negative erfaringer med håndtering.

Å bli trygg på å håndtere hamstere er en prosess som krever praktisk øvelse. Er dette nytt for deg og du er usikker på hvordan du skal starte, kan det være lurt å gjøre noen forberedelser for at du skal føle deg tryggere. Sitt alltid på gulvet, og håndter alltid på et mindre og rømningssikkert rom. Ved å gjøre dette eliminerer du bekymringen for at du mister kontroll på hamsteren; at den rømmer og blir borte, eller faller langt og skader seg. Kanskje får du også nytte av å fjerne unødvendige ting i buret (hjul, leker, matskål) eller deler av buret (lokk på plastbur eller gitterdel på gitterbur), slik at du får bedre oversikt.

Du gjør rett i å håndtere hamsteren daglig. Litt hver dag, og gjerne i flere omganger. Spesielt i begynnelsen er det viktig at det ikke går for lang tid mellom tilvenningsøktene.

Det er viktig at hamsteren får bevegelsesfrihet og mulighet til å utforske i fred på fanget ditt, gulvet eller i en løpegård, uten å stadig bli avbrutt og plukket opp. Ha alltid i bakhodet at kos, klapp og løfting er handlinger som kun tilfredstiller menneskenes behov for sosialisering. Hamsteren din har ingen biologiske sosiale behov som kan dekkes med menneskekontakt.

Plukk opp hamsteren ved behov eller når den gir deg ekstra oppmerksomhet ved å klatre på deg. Ha gjerne godbiter liggende klare i lommen som du kan bruke som positiv forsterkning når hamsteren kommer frivillig bort til deg.

En viktig hovedregel når barn skal ta del i håndteringen av hamsteren, er at det alltid skal være en voksen tilstede. En annen viktig huskeregel er at barnets foresatt må kunne håndtere hamsteren med trygghet før barna får muligheten. Foresatt skal kunne veilede barna, eller andre voksne uten hamstererfaring, i forsvarlig håndtering.

Hvordan løfte hamsteren

Å gi hamsteren bevegelsesfrihet under sosialisering er viktig, men når du skal forflytte hamsteren er det derimot viktig å holde den fast. Selv for en tam hamster kan det være meget ubehagelig å bli holdt fast, og derfor skal man kun ha fast grep når det er behov for det og ikke for unødvendige ting som for eksempel kos. Uansett hvilken metode du bruker for å løfte hamsteren er det viktig at du tar det rolig og presenterer hånden for hamsteren før du tar fatt i den.

En trygg og tam hamster skal løftes med et fast grep (ikke hardt) over ryggen og rundt magen med den ene hånden, og støttes ved behov med den andre hånden.

En usikker hamster, som kanskje spretter mye men samtidig er nysgjerrig og innimellom lar seg håndteres, skal også løftes med et fast grep (ikke hardt) over ryggen og rundt magen med den ene hånden, og skal alltid støttes med den andre hånden. Alternativt kan du bruke «scoop»-metode for å løfte den. Da bruker du begge hendene og samler hamsteren fra sidene og oppi hendene, samme metode som når du skal vaske fjeset med vann.

Noen hamstere er eksepsjonelt lette på foten i møte med menneskehender og kan raskt sprette ut av hendene dine, falle langt og skade seg. Håndtering i hender burde derfor alltid skje på gulvnivå. Har du en usikker hamster som spretter mye og ukontrollert, burde den forflyttes med en heis til den er trygg på deg og du er trygg på den. En heis kan for eksempel være en kopp eller en skål.

En redd hamster, som unngår menneskekontakt, legger seg på rygg, steller seg på to, freser og/eller biter, skal alltid håndteres med varsomhet. Begrens direkte kontakt med hamsteren når den viser tydelige tegn på ubehag. Bruk gjerne en heis om du må forflytte hamsteren.

Når du skal sette ned hamsteren skal dette også gjøres varsomt. Plasser hamsteren med god klaring på underlaget eller la den selv få gå ut av hendene dine. La hamsteren få gå litt selv før du plukker den opp igjen.

Temming

Å temme en hamster kan være mye jobb. Noen bruker uker eller måneder på å komme i mål, andre bruker kun noen dager. Hamstere er forskjellige individer, akkurat som oss mennesker. Noen hamstere er skeptiske, andre mer uredde. Noen hamstere er hjemmekjære og trives best i buret, samtidig finnes det andre hamstere som har et høyt driv, kjeder seg raskt og vil ut samme kvelden de har ankommet sitt nye hjem. Noen mennesker er uerfarne og derfor mer forsiktige og usikre i håndteringen, andre hopper i det uten å ofre det en eneste tanke.

De dagene hamsteren skal få fred og ro kan du snakke med den igjennom gitteret for at den skal bli vant til stemmen din og tilby godbit slik at den får positive assosiasjoner til deg.

Det beste er om du får med kjentlukt fra det forrige buret til hamsteren. Dersom oppdretter eller butikken ikke sender med dette uoppfordret bør du etterspørre det når du henter hamsteren. Kjentlukt er 1-2 uker gammelt strø fra det forrige buret. I tillegg kan kjentlukt være redemateriale, dosand eller interiør (sovehus, pappesker, doruller, leker).

Når en skal temme en hamster, uansett art, alder og opphav, er det noen grunnregler det kan være lurt å ha i bakhodet.
 • Først og fremst er det viktig å aldri gå videre til neste steg i prosessen før både eier og hamster er klare for det. Blir du overivrig og går for fort fremover, kan du i verste fall hoppe over ett eller flere viktige steg. Ta deg god tid. Det tar tid å bli kjent!
 • En annen viktig grunnregel er å være konsekvent. Litt håndtering hver dag, gjerne i flere omganger, av den samme personen. Det beste er om et fåtall personer (2-3) starter temmeprosessen, også øke med flere personer ettersom hamsteren blir trygg.
 • Bedriv alltid temming når hamsteren er opplagt.
 • La det være kjedelig i buret. Ta ut unødvendige leker og løpehjul. Hamsteren kan gjerne løpe lenge i løpehjul, så fremt det foregår utenfor buret. Hamstere er dyr med masse iboende eventyrlyst. Det kan være positivt for temmeprosessen dersom hamsteren har litt overskuddsenergi og kjeder seg. Hamstere har mye energi og behov for utløp. Derfor kan de gjerne få løpehjul og leker i en løpegård

Temmeprosessen steg for steg

Det er lett å bli ivrig underveis, spesielt om hamsteren responderer godt på håndteringen. Temmeprosessen kan dog være en turbulent reise, for både hamster og eier. Ikke bli skuffet om hamsteren den ene dagen responderer godt, og den andre dagen ser ut til å ha glemt alt. Det er helt normalt å ta to steg frem og tre tilbake. Det er også helt normalt å ta fem steg frem, og ingen tilbake.

 • Steg 1:
  Dagen du får hamsteren hjem skal den innlosjeres i buret. La den få noen dager i fred og ro, før du introduserer deg. Ta bort leker og løpehjul i buret. Prat mye med den, og husk godbiter!
 • Steg 2:
  Vent til hamsteren er våken og opplagt. Introduser hånden din fra siden. La hamsteren få snuse. Gjør dette så ofte du kan og så lenge du må for at hamsteren skal bli komfortabel med å ha hånden din i buret sitt. Igjen; husk godbiter!
 • Steg 3:
  Flat ut hånden din, slik at hamsteren kan klatre på den og oppi den. La den gjøre dette noen ganger uten at du løfter den ut av buret.
 • Steg 4:
  Når hamsteren er komfortabel med å ha hånden din i buret sitt kan du begynne å løfte den ut av buret. Sitt alltid på gulvet når hamsteren skal løftes ut av buret i begynnelsen. Begynn løftingen med flat hånd. Gjør hamsteren gradvis vant til å bli løftet med et fast grep over ryggen.
 • Steg 5:
  Sett hamsteren direkte ned i en spennende løpegård. Dette er ikke tiden for å sette hamsteren på fanget og kose eller leke med den. Å få utforske en spennende løpegård og løpe i løpehjul skal fungere som en belønning for at den kom frivillig opp i hånden din. Derfor er det viktig at belønningen kommer ganske umiddelbart. Slapp av, det vil komme en tid hvor du kan sette hamsteren på fanget og ha litt kvalitetstid med den, før du setter den i løpegården. Men det er dessverre noe som må vike i en slik temmeprosess. La hamsteren være i løpegården 2-4minutter, og sett den tilbake i buret. Gjenta dette steget, flere ganger i strekk hver dag, over flere dager.
 • Steg 6:
  Det vil forhåpentligvis ikke ta lang tid før hamsteren kobler at menneskehender kan fungere som en personlig heis fra det kjedelige buret til den spennende løpegården. Har hamsteren din knekket koden kan du øke lengden utetid (fra 4 til for eksempel 10 minutter), og du kan kutte antall ganger du tar den ut.
 • Steg 7:
  Å fase ut forrige steg burde skje gradvis. Aller helst burde det skje over en tidsperiode på 3-4 uker, eller lenger dersom hamsteren plutselig hopper tilbake ett eller to steg. Det samme gjelder når du skal sette leker og løpehjul tilbake i buret. Begynn i det små, med noen leker og øk mengden for hver uke. Fri tilgang på løpehjul i buret burde også tilvennes over tid. Start med to netter i uka, og øk med én natt for hver uke. Hvis hamsteren viser tegn på å bli overstimulert og uinteressert i å komme ut av buret må du ta ut løpehjulet og starte på nytt på steg 5. Et tegn på at temmeprosessen har vært vellykket er at hamsteren har et ønske om å komme ut, selvom den har spennende leker og løpehjul i buret.

Forskjellen mellom grossist og privat oppdretter

Man ser ofte at hamstere fra privat oppdretter i større grad har et robust lynne, er miljøpreget og vant til å bli håndtert.

Dette beror hovedsakelig på to ting; genetikk og miljø.

 • Genetikk:
  Private oppdrettere, registrerte og uregistrerte, velger avlsdyr som oppdretter selv får glede av. Avlsdyr med godt lynne og temperament, samt god kroppsfasong og bra type.
 • Miljø:
  En oppdretter vil ha et ønske om og mer tid til å håndtere og miljøprege hamsterungene. En oppdretter vil være mer i direkte kontakt med kjøperen av dyrene, både før og etter kjøp, som kan fungere som en viktig drivfaktor i temme- og tilvenningsprosessen til hamsterungene.

«Oppdretter»-tittelen er ikke en beskyttet tittel. Alle som avler er i praksis en oppdretter. En registrert oppdretter skiller seg fra andre oppdrettere fordi vedkommende må følge de retningslinjer og krav til avlsdyr som foreningen har satt. Les mer om NHKs oppdretterregler her. En hamster fra en uregistrert oppdretter vil uansett være mer håndtert enn en hamster fra grossist (for eksempel dyrebutikk), men du som kjøper har altså ingen garanti for at oppdretteren har valgt avlsdyr med god genetisk bakgrunn.

Grossistene får ofte hamsterne sine fra såkalte «smådyrfabrikker». De aller fleste dyrebutikker uttrykker et ønske om å ta imot hamsterkull fra private som både avler bevisst og som har fått kull uplanlagt. Uansett medfølger det ingen garanti på hvilken kvalitet det er på linjene som er brukt i avlen eller hvorvidt de har blitt håndtert før de ankom butikken. Ofte ser vi at dyrebutikkene, grunnet åpningstider og travle dager, selv ikke har mulighet til å håndtere dyrene etter mottakelse. Det finnes naturligvis unntak, og mange opplever å få friske, godlynte hamstere fra dyrebutikken som lever lange og gode liv.

Døgnrytme, søvn og vekking

Hamstere er skumringsdyr, som innebærer at de er mest aktive ved solnedgang og soloppgang. De sover ikke jevnt igjennom hele dagen, men har noen våkenperioder innimellom for å spise og gå på do. Noen tar seg også noen runder i løpehjulet. Noen har flere og korte våkenperioder, og andre har færre og lenger våkenperioder. Begge deler er helt normalt. Syrisk gullhamster er den arten som er mest rigide på soverutinene sine. Campbells dverghamster er kjent for å våkne lettere av menneskeskapte lyder, og kommer ofte løpende for å sjekke om det skjer noe gøy eller om det er noe godt å få. Eldre hamstere er ofte mindre aktive, i både intensivitet og tidslengde, enn unge hamstere.

Hamstere er også sesongdyr, og er mer aktive på sommerhalvåret enn vinterhalvåret. Hamsterne kan flytte våkentiden flere timer når det blir lysere på våren, og plutselig starter hamsteren dagen sin fem timer tidligere enn den gjorde for bare noen uker siden. Når det blir høst og mørkere ute vil våkentiden normalt flytte seg tilbake.

En hamster skal aldri vekkes unødig, og den skal få sove i fred til den er uthvilt. En hamster som blir vekket fra søvnen kan være utilregnelig. Selv den mest trygge og tålmodige hamsteren kan bite seg fast i eierens finger, når byttedyrsinstinktet tar overhånd i søvntåken. En hamster som til stadighet blir vekket får dårlig søvnkvalitet, som igjen kan påvirke livskvaliteten dens.

Noen ganger er man nødt til å vekke hamsteren, for å for eksempel skifte bur eller flytte den over i reisebur. Gjør dette varsomt ved å krafse litt i bunnstrøet utenfor soveplassen og/eller legg litt godluktende mat utenfor. Hamsteren trenger ikke være oppe og ute av sovehuset for å regnes som våken. Hvis du ser at hamsteren er våken, men ikke har stått opp enda, kan du fint løfte av huset for å unngå at den går å legger seg igjen. Det viktigste er å ikke forstyrre hamsteren når den er i dyp søvn.

Atferd

En tam, trygg og livsglad hamster er en hamster som er nysgjerrig og uredd, aktiv og årvåken.

AtferdBetydning
Spiller død. Hamsteren stivner helt i hele kroppen.Kan utløses av en lyd eller en lukt. Byttedyrsinstinktet tar over kroppen, den er usikker og kanskje redd. La hamsteren være i fred til det går over.
Står på to med ørene på stilk, potene løsthengende, munnen lukket og følger deg med blikket.Hamsteren er nysgjerrig og utforskende. Dette er et godt tidspunkt å tilby en godbit eller utetid.
Står på to med ørene bakover, potene trukket opp til halsen og trekker på munnvikene.Hamsteren er oppriktig redd og beskytter seg selv. Den står på to for å virke stor, lang og skummel. Den viser tennene sine for å skremme bort det som den oppfatter som skummelt.
Legger seg på rygg når du plukker opp.Hamsteren blir overrasket og reagerer instinktivt med å beskytte seg selv. La den være i fred til det største sjokket har lagt seg.
Blåser opp kinnposene.Hamsteren er oppriktig redd. Den forsøker å skremme bort faren ved å gjøre seg stor og skummel.
Legger ørene bakover og myser med øynene.Hamsteren er usikker og mistenker fare. Den vurderer situasjonen.
Klapper med tennene.Hamsteren er usikker og sint, den advarer om at den snart skal gå til angrep. Hos rotter er dette et tegn på at den koser seg, men hos hamstere betyr det helt motsatt!
Smyger seg langs kantene i buret.Hamsteren er usikker og redd. Den trår forsiktig for å ikke bli sett.
Gjemmer seg under ting.Hamsteren er usikker og redd. Den trår forsiktig for å ikke bli sett.
Akutt tømming av kinnposene utenfor buret.Hamsteren er usikker og kanskje redd. Den føler behov for å droppe den unødvendige vekten slik at den lettere kan flykte fra det skumle.
Tømming av kinnposen i buret.Hamsteren hamstrer mat til det store matlageret sitt. Ved å fylle kinnposene stappfulle kan hamsteren frakte større mengder mat og slipper å ta så mange turer.
Popcorn. Hamsteren løper ivrig overalt, popper innimellom og rister seg.Den storkoser seg og leker!
Strekker på hele kroppen.Hamsteren er trygg og trives. Den har det godt!
Pusser pelsen.Hamsteren er trygg og trives. Den har det godt!
Bygger hi.Hamsteren samler masse redemateriale og flytter store mengder av bunnstrøet til ett hjørne. Den bygger seg en god plass å sove. Denne atferden forsterkes gjerne på vinterhalvåret, når det er mørkt og kaldt. Hunnhamstere kan være i innbilt svanger.
Graving.Hamsteren er trygg og trives. Den storkoser seg! Dette er en naturlig atferd for alle artene. I naturen graver hamsteren mye. Den lager seg store underjordiske ganger som den bor i, samt graver den ofte når den er på leting etter mat.
Ommøblering og rasering av burets inventar.Hamsteren er understimulert og kjeder seg. Aktiviser den utenfor buret oftere, både fysisk og mentalt!
Gnager på buret.Hamsteren er understimulert og kjeder seg. Aktiviser den utenfor buret oftere, både fysisk og mentalt!
Gnir seg inntil bur og utstyr.Hamsteren markerer sine territorier og ting. Denne atferden utløses ofte av burvask, nytt utstyr eller når hamsteren plukker opp lukten av en annen ukjent hamster.
Står på to, med store øyne og ørene på stilk, men biter likevel?Noen dverghamsterarter, for eksempel Campbells, har lett for å utvikle være territoriell atferd. Dette kan være veldig forvirrende for eieren. Hamsteren viser tydelige tegn på å være nysgjerrig på mennesker. Den står på to og følger deg med blikket, samtidig som den napper deg i hånden når du tilbyr den frakt ut av buret. Dette er en refleks som hamsteren ikke kan noe for. Dette er en territoriell atferd som hamsteren utvikler ovenfor steder den føler eierskap til. For eksempel buret og løpegården.
Piper.Hamsteren roper på en potensiell make. Den ønsker å pare seg.
Responderer ikke og puster tungt.Hamsteren er syk, den trenger tilsyn av veterinær!
Apatisk og slapp.Hamsteren er syk, den trenger tilsyn av veterinær!
Overdreven drikking.Hamsteren er syk, den trenger tilsyn av veterinær!
Matvegring.Hamsteren er syk, den trenger tilsyn av veterinær!
Repetitive bevegelser. Løper i sirkler, flipper bakover, ukontrollerte rykninger.Hamsteren lider av en nevrologisk sykdom og den trenger tilsyn av veterinær!

Gjesp!